РИО Мешавина со песок за подобрување на дигестијата 520гр

260.00 ден

Опис на производот

Заедно со главната храна, птиците треба постојано да се снабдуваат со песок поради одредени особености на нивниот дигестивен систем. Органските и неорганските состојки помагаат за мелење тврди семиња во мускулестиот стомак на птиците и служат како дополнителен извор на калциум, фосфор, натриум и други минерални материи.

Кокина е смачкана морска школка и претставува важен извор на калциум, фосфор, натриум и други минерали. Кокина се раствора во киселата средина на желудникот; добиените минерални соли лесно се апсорбираат во телото на птицата. Кокината е особено неопходна за време на периодот на гнездење за градење силни лушпи од јајца, како и за одржување на здрави коски и клун кај пилињата и возрасните птици.

Варовникот се добива со мелење и после сушење на минералот калцит. Варовникот е богат со супстанции кои го поддржуваат балансот вода-сол и доведуваат до подобар раст на коскеното ткиво.

Црвениот камен обезбедува правилно функционирање на дигестивниот тракт кај птиците. Редовното консумирање на црвениот камен доведува до поцврст измет.

Мелената камбриска глина е неопходна за отстранување на токсичните материи кои можат да се акумулираат во телото на птицата. Понатаму, глината содржи минерали, органски материи, железни оксиди и други корисни хранливи материи.

Ренданата лушпа од кедрово оревче содржи различни микро и макронутриенти. Покрај тоа, лушпата поседува апсорбирачка активност; 

Дрвениот јаглен го регулира нивото на киселост во стомакот на птиците; неговата консумација помага да се спречат гастроинтестинални заболувања. Поради својата висока порозност, јагленот може да ги отстрани отровните материи од телото.
  • сурова пепел – 85%
  • калциум – 31,5%
  • натриум – 0,38%
  • фосфор – 0,04%
Смесата треба да се истури во посебна хранилка или на дното на кафезот за птици.
Се препорачува редовно да се освежува смесата, барем еднаш неделно.